Sunday, October 21, 2018

Indeksisijoittamisesta, velasta ja muita jorinoita

Pitkästä aikaa on tullut lokakuussa mietittyä sijoitusasioita aika paljonkin. Ensimmäisenä kohteena on ollut indeksisijoittaminen vs osakkeet. Olen toki lukenut Erolan "Paras sijoitus" -kirjan ja pidän indeksisijoittamista hyvin järkevänä vaihtoehtona, mutta jostain syystä se ei itselleni sovi pääasiallisena sijoitusmuotona vaan harrastan osakepoimintaa. Ehkä tämä hieman kärjistetty Japanin esimerkki osoittaa, mitä ainakin itsellä kummittelee takaraivossa.

Nikkei indeksi
Skenaario on siis seuraava. Oletetaan, että äiti sijoittaisi tasasumman Nikkei indeksiin joka kauppapäivä siitä lähtien, kun minä synnyin. Olen siis syntynyt 1982. Kokonaistuotot (ilman mitään kuluja) olisi syntymäpäivinä seuraavat:

18v: +10,7%
19v: -16,1%
20v: -28,2%
21v: -48,6%
25v: +17,13%
30v: -31,4%

Siis 21 vuoden tasaisen indeksisijoittamisen jälkeen pääomasta olisi lähtenyt noin puolet! Vielä 30 vuotispäivänäkin noin kolmannes lähtenyt pois. Kun mukaan huomioitaisiin kulut, oltaisiin vielä huonommassa asemassa. En sen tarkemmin kaivellut, mutta oletan, että tänäkin aikana on Japanissa ollut yrityksiä, jotka ovat kasvaneet ja tuottaneet voittoa. Tämä on toki hieman sopivasti poimittu esimerkki, mutta Japani kuitenkin on kehittynyt talous. Lisäksi tuli vilkaistua Japanin korkoja:

Korko on siis ollut nollassa jo parikymmentä vuotta. Kiinnostavaa nähdä onnistuuko Eurooppa irtautumaan nollakoroista. Yhdysvalloissa on kuitenkin jo päästy koronnostojen tielle.

Indeksipohdinnan yhteydessä heräsi mielenkiinto selvittää oman salkun suoriutumista. Indeksiin vertailu ei toki ole mitenkään yksiselitteistä, mutta ainakin suuntaa-antavaa arviota hain. Aluksi yritin itse excelissä, mutta lopulta latasin StockMarketEye nimisen softan trialin ja syöttelin sinne omat tapahtumat 2014 lähtien. Sijoitusaika on toki vielä aika lyhyt, mutta ihan hyvältä näyttää toistaiseksi:


Toinen teema on ollut velkasijoittaminen. Tämän asian ympärillä on tullut soudettua edestakaisin. Päätin jälleen ottaa enemmän vipua käyttöön eli Superluoton hopeatasolla ollaan. Ajoittamaan minun ei kannata aloittaa sillä kun olin tämän tehnyt, niin pörssit otti lähes heti pari rivakkaa laskupäivää, mitkä näkyvät yllä käppyrässä aika hyvin. Riskinottoon päädyin, koska haluan nopeuttaa vaurastumistani ja velka on tähän lähes ainoa vaihtoehto. Sijoitusvelkaa on tällä hetkellä salkusta noin 45%. Tätä riskiä pystyn vielä kantamaan, koska salkku on euromääräisesti kuitenkin vielä aika pieni. Tärkeintä on varmistaa, että missään realistisessa tilanteessa ei joudu pakkorealisointeihin. Aki Pyysingin sanoin: "Velkavipu pitää viriilinä". Lokakuussa hankin salkkuun jenkkiosinkovirtaa AT&T ja Verizon muodossa. Tämän lisäksi olen tankannut Nordeaa ja Danskea ostin pienen siivun myös.

No comments:

Post a Comment