Tuesday, May 1, 2018

Vuoden päivitykset

Kirjoittelutauko venähti kerralla vuoden mittaiseksi, kun lupasin, että en tänne väkisin kirjoittele, jos ei huvita.

Viime vuoden kesälomalla Lapissa tuli tehtyä sellainen päätös, että asunnon hankinta priorisoidaan kärkeen, jotta päästään pois kaatamasta rahaa vuokraisännän taskuun. Loppuvuoden laitoin ASP-tilille tonnin kuussa ja tammikuussa olikin tarvittavat säästöt kasassa. Samalla päätin myös vähentää salkun velkavipua huomattavasti. Sijoitusvelkaa oli käytössä vajaa 20k€, kun nyt sitä on noin 9k€. Aikaisemmin pidin velkavipua Nordnetin Superluoton hopeatason ylärajoilla. Nyt pidän vipua kultatasolla pienellä marginaalilla (salkun lainoitusarvosta noin 35% käytössä, aiemmin noin 58%).

Siivouksessa myyntiin lähti aika raakalla kädellä osakkeita. Myyntipäätösten perustana oli enemmänkin perstuntuma kuin syvällinen analyysi. Myydyksi tuli:

YhtiöMyyntihintaHinta nyt
AT&T (T)38,44 $32,70 $
Coca-Cola (KO)45,72 $43,21 $
Cummins (CMI)156,68 $159,86 $
General Electric (GE)25,47 $14,07 $
IBM (IBM)144,543 $144,96 $
McDonald's (MCD)155,79 $167,44 $
Realty Income (O)56,86 $50,51 $
Telia (TELIA1)3,98 €4,12 €
Tieto (TIE1V)26,86 €29,74 €
Verizon (VZ)48,33 $49,35 $
Wal-Mart (WMT)80,74 $88,46 $

Lisäksi myin Superrahastot ja Seligsonin rahastot. Piruuttani laskin, että kun vertaa tämän hetkisiin hintoihin, niin olen kulujen jälkeen pari sataa voitolla. Muutama yhtiöistä tuli myytyä lähinnä sen takia, että muuten en olisi päässyt velkavivun suhteen tavoitteeseen. Muutamat on enemmän "bondi" tyyppisiä osakkeita ja tiesin, että hyvin todennäköisesti voin ostaa niitä lähes samaan hintaan myöhemmin, jos haluan. Sitten joukossa on oli myös yhtiöitä, joita ei olisi pitänyt ostaa alun perinkään.

ASP-säästöjen kasaan saamisen jälkeen olen hiljalleen taas alkanut tekemään ostoja. Nordeaa olen lisännyt pariin otteeseen ja lisäksi aloitin position Nokiassa joulukuussa, kun hinta oli alle neljän euron. Tämän lisäksi aloitin kuukausisäästämisen pikkusummilla Ruotsin ja Suomen superrahastoihin sekä uutena kohteena Osuuspankin OP-Maailma Indeksirahastoon aloitin kuukausisäästämisen myös.

Asunnon hankintaprosessi lähti käyntiin kunnolla tammikuussa, kun hain kolmesta pankista lainalupaukset. Olin jopa hieman yllättynyt miten helposti sai lainalupauksen yksin ostettavaan 200 k€ asuntoon (lainan määrä olisi 180 k€). Asuntoilmoituksia tuli seurattua tiiviisti ja useammassa näytössä tuli myös käytyä. Yhdestä asunnosta jätin tarjouksiakin, mutta hinta nousi yli oman kipurajan. Seuraavasta kohteesta käytiin myös aika tiukka tarjouskilpailu neljän kesken, joten hinta nousi hieman korkeammaksi kuin olisin toivonut. Olin jo päättänyt, että jättämäni tarjous oli ehdottomasti korkein, mitä tarjoan, mutta sillä se sitten lopulta irtosi. Kyseessä Tampereella oleva kaksio mukavalla näkymällä. Talo vuodelta 2006, joten korjauksia ei vielä ole tiedossa. Lisäksi talo on omalla tontilla, joten vastike on kohtuullinen.

Kaupat tehtiin eilen. Velaton hinta 185 k€, joten lainaksi tuli 166 k€. Lainatarjouksia kyselin kolmesta pankista (TSOP, Nordea ja Danske). Yllättäen oma pankkini TSOP löi tiskiin pienen tinkaamisen jälkeen parhaan marginaalin 0,58%. Danske ja Nordea tarjosivat 0,6%, joten kun vielä huomioi OP:n bonukset, niin valinta oli helppo. ASP-lisäkorosta tuli mukavasti lähes 1200 € verotonta tuottoa. Tämän hetkisillä koroilla asumiskustannukset nousevat noin sadalla eurolla kuussa, kun vertaa vuokrakämppääni, mutta summasta menee reilu 500 € lyhennykseen.

Seuraava isompi hankinta olisi auto. Nykyinen lähes 20 vuotta vanha auto vaatii jälleen hieman huoltoa. Tarkoitus on nyt huoltaa sitä sen verran, että sillä voi ajella seuraavat muutamat vuodet ja sitten laittaa se vaihtoon. Nyt siis pitää kasvatella talouden puskureita ja samalla laittaa rahaa sivuun autohankintaa varten. Ylimääräisiä lyhennyksiä en aluksi ole aikeissa tehdä, kun korot ovat näin alhaalla. Vaellus- ja retkikamppeita pitäisi myös hankkia, jotta ei mene pelkäksi kitkuttamiseksi.

Kuun vaihteessa rikkoitui myös yksi merkkipaalu, kun ensimmäistä kertaa nettovarallisuus kohosi karvan verran yli 50 k€. Tästä on hyvä jatkaa kohti ensimmäistä sataa tuhatta.

No comments:

Post a Comment